İki Noktadan Tek Doğru Geçer

Kayıt Tarihi: 09 June 2022 Yazar: Karabaşoğlu Namık

Hangi boyutta olursa olsun, iki noktayı merkez alıp bir hat çektiğinizde, bir tek doğrunun oluştuğunu görürsünüz.

Kâinatın, yani varlık ve yokluk âleminin tek bir sahibi olan Allah(c.c), yarattıkları mahlukat içerisinde, insana en büyük nişan olan eşref-i mahlukat ünvanını vermiş.

Çok donanımlı olarak yarattığı insan nevini, elmas ruhlu olanlarla, kömür ruhlu olanlarından ayırt etmek için hikmeti gereği perde arkasından imtihana tâbi tutmuştur.

Bu kadar donanımlı insana hiç bir rehber göndermeden imtihan etmesi hak olduğu halde, rahmetinden ve fazlından olarak, lütfuyla biz insanları uyarıp, hakikatleri gösterip, yaratılış gayemizi bildirmek için elçiler göndermiştir.

Peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed'i(s.a.v.) dinimiz islâm'ı anlatması ve ibadetteki uygulamaları da göstermesi için bizlere son elçi olarak gönderip görevlendirmiştir.
Elçi olduğunu ispatı olarakta kırk vecihle mucize olan Kur'anî peygamber efendimiz (s.a.v.)'e vahyetmiştir.

O zaman biz müslümanlara düşen ister itikadi isterse uygulama olsun uyacağımız iki temel kaynağımız, Kur'an ve sünnet olacaktır.

Bismillahirrahmanirrahim

(1) قُلْ اِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللهَ فَاتَّبِعُونِى يُحْبِبْكُمُ اللهُ
âyet-i azîmesi, ittibâ-ı sünnet ne kadar mühim ve lâzım olduğunu pek kat’î bir surette ilân ediyor. Evet, şu âyet-i kerime, kıyâsât-ı mantıkıye içinde, kıyas-ı istisnâî kısmının en kuvvetli ve kat’î bir kıyasıdır. Şöyle ki:

Nasıl mantıkça kıyas-ı istisnâî misali olarak deniliyor: “Eğer güneş çıksa gündüz olacak.” Müsbet netice için denilir: “Güneş çıktı. Öyleyse netice veriyor ki, şimdi gündüzdür.” Menfi netice için deniliyor: “Gündüz yok. Öyleyse netice veriyor ki, güneş çıkmamış.” Mantıkça, bu müsbet ve menfi iki netice kat’îdirler.

Aynen böyle de, şu âyet-i kerime der ki: Eğer Allah’a muhabbetiniz varsa, Habibullaha ittibâ edilecek. İttibâ edilmezse, netice veriyor ki, Allah’a muhabbetiniz yoktur. Muhabbetullah varsa, netice verir ki, Habibullahın Sünnet-i Seniyyesine ittibâı intaç eder.

Evet, Cenâb-ı Hakka iman eden, elbette Ona itaat edecek. Ve itaat yolları içinde en makbulü ve en müstakimi ve en kısası, bilâşüphe, Habibullahın gösterdiği ve takip ettiği yoldur."

(1) “De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin.” Âl-i İmrân Sûresi, 3:31
Lem'alar

Neticede hepimiz biliyoruz ki matematikte bir kural vardır. "İki noktadan tek bir doğru geçer." Rabbimiz Allah(c.c) İSLÂM'ı iki nokta üzerinden öğrenmemizi sorumlu kılmış. İki noktadan tek-bir doğru geçtiğine göre islâm'ın özünden sapmamak için iki merkez olarak, Kur'an ve sünneti esas alıp, Allah'ın kopmaz ipine sımsıkı sarılırsak, bizleri ne insi ne de cinni şeytanlar yoldan çıkarabilir.

Sadece Kur'an bize yeter diyen güruhun kulakları çınlasın.
Kalın Sağlıcakla...

  Allah
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?

Telefon: 0532 268 05 48

E-Mail: info@kilithaber.com