Google News

Et Markette 100 Tl, Biz 30 Tl’ye Kestiriyoruz

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Sarıçam ilçesi Yeniyayla Mahallesi’nde hayvancılık yapan vatandaşların sorunlarını dinledi.

Beğen
4 tepki
  • 21 Şubat 2022
  • 0
Font size:

Üreticinin, yem başta olmak üzere fahiş zamlanan girdi maliyetlerinin altında ezildiğini kaydeden Bulut, “Üretici hayvanlarını ya satmak ya da mezbahaya göndermek zorunda kalıyor. Mezbahada da et para etmiyor. Üretici mutlaka desteklenmeli” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Sarıçam ilçesi Yeniyayla Mahallesi’nde hayvancılık yapan vatandaşlarla bir araya geldi. Bulut, yem ve tarımsal girdilerin fahiş zamlanması, sütün ucuz olması, desteklerin de yetersiz kalması nedeniyle kaderine terk edilen yetiştiriciye de mezbahanın yolunu tutmaktan ya da hayvanlarını satmaktan başka çare kalmadığını kaydetti.

HAYVAN ÜRETCİSİ İSYANDA

Vatandaşın, pahalı olduğu için et ve süt alamamaktan şikayetçi olduğunu kaydeden Bulut, üreticinin de 3-4 kat artan yem fiyatlarına isyan ettiğini bildirdi. Bulut, “Vatandaş hayvanına yem veremiyor. İneklerin süt verimi düşmüş durumda. Bu durum et ve süt sektöründe telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracak, sofraya yansıyan et ve süt fiyat artışlarının önüne geçilemeyecek. Dar ve orta gelirli vatandaşın mutfağına et girmeyecek. Üretici mutlaka desteklenmeli” dedi.

HAYVANLARIMIZ AÇ KALIYOR

CHP’li Bulut’un sorunlarını dinlediği bir çiftçi, “Biz de yemden şikayetçiyiz. Fiyatlar pahalı olduğu için hayvanlara yem veremiyoruz. Sütün verimi de düşüyor. Geçen sene yem 80 TL’ydi, bu yıl 230 TL oldu. Süt 2.5 TL’ydi, 4 TL oldu. 2 tane hayvan satıyoruz yem ve saman alıyoruz, o da 2 haftada bitiyor. Sata sata 45 tane ineğimiz kaldı. Eskiden süt parasıyla yemi karşılıyorduk, tarlalarımızı da ekebiliyorduk. Yeterince yem alamadığımız için hayvanlar da aç kalıyor. Önceden 30 kilo süt veren inekler bugün 17 kiloya kadar düştü” dedi.

SÜTÜ KOMŞUDAN ALMAK DAHA KARLI

Hayvancılık yapan bir kadın üretici de şöyle konuştu:

30 tane ineğim vardı hepsini sattım. Sadece bir tane ineğim kaldı. İcap ederse onu da satacağım. Evimin ihtiyacı olan sütü komşulardan alıyorum. 4 TL’ye sütçüye veriyoruz, 5 TL’ye dışarıdan alıyoruz. Hesaplayınca dışarıdan süt almak daha karlı. 250 TL bir torba yem, bir günde bitiyor.

BİZ KESTİRDİĞİMİZDE ETİN KİLOSU 30 TL

Pahalı olduğu için hayvanların otlayacağı çayıra gübreyi zar zor attığını kaydeden bir diğer üretici de 2 ton gübre parasını hala vermediğini belirterek, “Oğlum sat diyor, ama et de para etmiyor. Et markette 100 TL ama biz kestirmeye kalktığımızda kilosunu sadece 30 TL’ye kesiyorlar” dedi.

Okulun Klima Ünitesi Patladı
Önceki HaberOkulun Klima Ünitesi Patladı
Mhp'li Avcı: Sıkıntılar Mutlaka Bitecek!
Sonraki Haber Mhp'li Avcı: Sıkıntılar Mutlaka Bitecek!
Benzer Haberler
© Çamaşır makinesine giren minik kız öldü

Çamaşır makinesine giren minik kız öldü

© Sarıçam’da otomobil işçi servisine çarptı: 2 ölü, 14 yaralı

Sarıçam’da otomobil işçi servisine çarptı: 2 ölü, 14 yaralı

© Oya Tekin’in Seçim Koordinasyon Merkezi Görkemli Bir Şekilde Açıldı

Oya Tekin’in Seçim Koordinasyon Merkezi Görkemli Bir Şekilde Açıldı

© CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı görevinden istifa etti!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı görevinden istifa etti!

    Yorum Yaz